满分5 > 高中英语试题 >

Of the several films Hirokazu has made a...

Of the several films Hirokazu has made about childhood and children, this one is the most modest, but no less pleasing for its delicate style and small setting. I Wish was originally called Miracle, and the change is for the better. The two-word title makes you want to know who’s wishing for what, while the single word sounds plain and self-praising. This wise and funny film works small miracles in describing such a moment when kids turn from the wishfulness of childhood into shaping the world for themselves.

The sweetly reflective hero, a sixth-grader named Koichi, starts out by wishing for a volcano to erupt. Not just any volcano, but the one that towers above his town, smoking heavily and giving off ash. An eruption would lead to a withdrawing, which would lead, at least in his mind, to a reunion with his father and kid brother, who’ve been living in Hakata while Koichi lives with his mother and retired grandparents in Kagoshima. The volcano, knowing nothing of this, refuses to erupt, but Koichi hears of another approach to realizing the desired miracle.

One of the pleasures of I Wish is watching how kids behave — how Koichi attacks his dinner, for example. Another pleasure is rediscovering how kids think. These kids can be logical and ever so tricky. But children’s thought processes can also be fancy. A boy wishes he could play baseball like one of baseball stars, who eats curry for breakfast; so he, too, starts eating curry for breakfast, instead of practicing on the field. Another boy tries to wish his dead dog, Marble, back to life. And what does Koichi finally wish for? I wish you’d see this delightful film to find out.

1.Why has the name of the film been changed from Miracle to I Wish?

A. The former is controversial and self-praising.

B. The former isn’t related to the content of the film.

C. The latter is easy for audience to remember.

D. The latter is easier to arouse audience’s interest.

2.Koichi wishes the volcano to erupt so that he can ________.

A. enjoy the wonderful scene of a volcano

B. help those who suffer from the eruption

C. get together with his family members

D. work miracles during the disaster

3.Which of the following statements is TRUE according to the passage?

A. I Wish is a film set in a volcano eruption.

B. I Wish shows a lively and thoughtful world of children.

C. I Wish shows audience some dull and ridiculous behaviors.

D. I Wish is a serious science fiction movie.

4.What does the writer intend to do in this text?

A. To share pleasures of watching a film.

B. To make a review on a film.

C. To discuss kids’ behavior and thoughts.

D. To recommend a film.

 

1.D 2.C 3.B 4.D 【解析】 试题分析:本文作者向读者推荐了一部不错的关于童年和儿童的电影。作者介绍了影片的部分内容,尤其是引人入胜的情节,从而吸引读者去观看该影片。 1.D细节理解题。根据第一段中的“The two-word title makes you want to know who’s wishing for what,while the single word sounds plain and self- praising”可知,电影名字由一个词的Miracle改成了两个词的I Wish,是因为后者更能引起观众的兴趣,故选D。 2.C细节理解题。根据第二段中的“An eruption would lead to a withdrawing,which would lead,at least in his mind,to a reunion with his father and kid brother”可知,Koichi希望火山喷发是因为那样的话他的父亲和弟弟就会回来,他们一家就可以团聚了,故选C。 3.B推理判断题。根据短文One of the pleasures of I Wish is watching how kids behave — ;Another pleasure is rediscovering how kids think. These kids can be logical and ever so tricky.可知这部电影展示的是孩子的行为和思想,孩子的世界,故选B。 4. 考点:考查科教类短文阅读 【名师点睛】 科教类阅读应对策略: 1、要想做好科普教英语阅读理解题,同学们就要注意平时多读科教知识类文章,学习科普知识,积累常见的科教词汇,从根本上提高科教英语的阅读能力。 2、要熟悉科普类文章的结构特点。科普类文章一般由标题(Head line),导语(Introduction),背景(Back ground),主体(Main body)和结尾(End)五部分构成。标题是文章中心思想高度而又精辟的概括,但根据历年的高考情况来看,这类阅读理解材料一般不给标题,而要同学们选择标题。导语一般位于整篇文章的首段。背景交待一个事实的起因。主体则对导语概括的事实进行详细叙述,这一部分命题往往最多,因此,阅读时,同学们要把这部分作为重点。结尾往往也是中心思想的概括,并与导语相呼应,命题者常在此要设计一道推理判断题。 3、在进行推理判断时,同学们一定要以阅读材料所提供的科学事实为依据,同时所得出的结论还应符合基本的科普常识。 任何一种阅读方法或技巧的使用,都是由篇章特点和试题本身的要求决定的,应根据不同的体裁和试题要求采取不同的策略。 1、浏览。浏览的主要目的就是确定文章的体裁。如果文章属于人物传记、记叙文、故事、科普小品和有关社会文化、文史知识的文章,一般来说,应该先看看文章的试题考查内容,对题目类型做到心中有数,针对不同问题,在通读时有粗有细地去阅读,这样不仅能把握篇章的基本结构和逻辑线索,也能做好有关具体事实信息考查的试题。 2、挖掘寓意,掌握中心思想,推出结论。任何文章,作者在行文时都有一定的写作目的和主要话题。在通读篇章时应该吃透作者的写作意图,抓住文章的主题句,充分发挥自己的想象力和概括力,作出对中心思想的归纳和结论的推断。 比如第22小题Koichi wishes the volcano to erupt so that he can,根据文章第二段中的“An eruption would lead to a withdrawing,which would lead,at least in his mind,to a reunion with his father and kid brother”可知,Koichi希望火山喷发是因为那样的话他的父亲和弟弟就会回来,他们一家就可以团聚了,故选C。 3、把握篇章结构,利用上下文进行推测。高考中的阅读理解篇章往往是一个较完整的短文,其结构、思想,前后上下连贯统一。考试时应充分利用这一特点推测一些生词、短语在句中的含义,切莫盲目孤立猜测。 4、综观全篇,前后呼应。这是阅读理解的最后一步,在做完阅读理解题后,要立足于文章整体,再迅速读一遍短文,短文中的问题和答案的设置前后都是相关联的,有着一定的连续性,体现着文章的基本脉络。
复制答案
考点分析:
相关试题推荐

书面表达

假定你是高二年级的李明,从网上得知一个国际中学生组织将在英语兴办夏令营,欢迎各国学生参加.请写一封电子邮件申请参加.内容主要包括:

1.自我介绍(包括英语能力);

2.参加意图(介绍中国,了解其他国家);

3.希望获准.     

注意:1.词数100左右;

2. 可适当增加细节,以使行文连贯;

3. 邮件开头已给出,不计入总词数.

夏令营 the Summer Camp

Dear Sir or Madam,

_______________________________________________________________________________

_______________________________________________________________________________

_______________________________________________________________________________

 

查看答案

短文改错

假定英语课上老师要求同桌之间交换修改作文,请你修改你同桌写的以下作文。文中共有10处语言错误,每句中最多  两处。每处错误仅涉及一个单词的增加、删除或修改。

增加:在缺词处加一个漏字符号(∧),并在其下面写出该加的词。

删除:把多余的词用斜线(\)划掉。

修改:在错的词下划一横线,并在该词下面写出修改后的词。

注意:1.每处错误及其修改均仅限一词;

2.只允许修改10处,多者(从第11处起)不计分。

During this summer vacation, Li Lei went to teach in a small but poor village with others volunteers. When he arrived, he found the people here lived a hard life and all the children crowded in a small room. He was glad that the children are lovely and friendly. Though he only had something simply to eat, he was used to the hard life soon. During breaks, he often played games with his students. At a night, he was busy preparing lesson and checking his students’ homework. Realize the importance of education, he has made up his mind to becoming a teacher after he graduates from the university

 

查看答案

阅读下面材料,在空白处填入适当的内容(不多于3个单词)或括号内单词的正确形式。

James Long is holding a debate called “The economy or the environment — must we choose?” Lin Shuiqing, 1.        environmentalist and Qian Liwei, an economist expressed their own opinions.

Mr. Lin holds the opinion 2.       large areas of the world are damaged by industrial waste. In addition, many sea creatures are being destroyed 3._______ fishing boats. Other types of waste flow into the river, 4._____________(kill) river and sea life. The world’s population is approaching 6.5 billion. He advises people to cut back 5.        production, reduce what we make and buy, expand our cycling industry, and meanwhile teach people about environmentally friendly ways of living.

While Mr. Qian thinks economic development is not definitely bad for the environment. Through working side by side with environmentalists, 6._________ thinks a healthy environment and a stable economy should be possible at the same time. But he does agree that recycling may be the key to 7.________ (help) both sides. People need more effective laws to preserve the environment 8.        still allow the economy to grow. Those factories 9.____________ pollute the environment should have to pay higher taxes.

At last, James says they will open the 10.       for further discussion.

 

查看答案

完形填空

阅读下面的短文,从短文后各题所给的四个选项(A、B、C和D)中,选出可以填入空白处的最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。

The girl from Tennessee was standing on the stage of a drama summer camp. It was a beautiful day, but the girl didn’t feel ________ . Since she was six, Reese had wanted to be a  ________. All summer long she had been acting, ________ and singing. Despite three years of ________ , at the end of the camp her coaches told her to  ________ about singing. She took their words to ________ . After all, why shouldn’t she ________ the professionals (专业人士)? But back at home, her parents  ________ her to never give up. So she worked hard at every ________ and was accepted by the Acting Department of Stanford University. At age 19, she got a ________  in a low-budget movie called Freeway.

She ________, “If you aren’t so attractive, play to your strengths. If you’re going to ________ it in this business, focus on what you’re good at. ________  yourself.”

And then came the offer —________ the wife of country star Johnny Cash. The singing role she had  ________  dreamed of. All of a sudden the old fears were back. She was so  ________  on the stage, and she would go backstage after a singing scene and ________ . But she didn’t give up on the movie or herself. ________, she spent six months taking singing lessons. And the hard work built up her ________ .

Last March, Reese walked up on another ________  and accepted the Oscar as Best Actress for her heartbreaking and heartwarming singing role as June Carter Cash in the movie Walk the Line.

1.A. good        B. content     C. anxious      D. calm

2.A. teacher      B. director    C. doctor       D. singer

3.A. writing     B. travelling   C. dancing      D. racing

4.A. experiments  B. lessons      C. imagination   D. observation

5.A. forget       B. worry       C. care          D. think

6.A. practice     B. heart        C. memory        D. sight

7.A. appreciate   B. serve      C. understand   D. believe

8.A. allowed      B. helped       C. encouraged   D. persuaded

9.A. program      B. project      C. career        D. subject

10.A. position  B. challenge  C. part          D. prize

11.A. guessed    B. reported    C. suggested    D. decided

12.A. make      B. keep         C. enjoy         D. follow

13.A. Save        B. Show        C. Comfort      D. Reward

14.A. playing     B. protecting   C. supporting  D. convincing

15.A. almost     B. never        C. always       D. recently

16.A. nervous    B. serious     C. friendly     D. negative

17.A. interview  B. shake       C. complain      D. promise

18.A. Simple      B. Therefore  C. Otherwise    D. Again

19.A. patience   B. business    C. confidence  D. force

20.A. street     B. stage       C. road          D. Bank

 

查看答案

根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。

Learn to Think

“I will think of it.” It is easy to say this. 1.________________ We can not see our thoughts, or hear, or taste, or feel them; and yet what mighty power they have!

Sir Isac Newton was seated in his garden on a summer’s evening, when he saw an apple fell from a tree. 2.______________ Later, he discovered how the earth, sun, moon, and stars were kept in their places.

3.____________ He began to think; he wanted to find out why the steam in the kettle moved the heavy lid. From that time he went on thinking and thinking. When he became a man, he improved the steam engine so much that it could, with the greatest ease, go the work of many horses.

4._______________

A man named Galileo was once standing in the cathedral of Pisa, when he saw a light swaying to and fro. This set him thinking, and it led to the invention of the pendulum.

Boys, when you have a difficult lesson to learn, don’t feel discouraged, and help yourselves before asking someone to help you. 5._______________

A. But do you know what great things have come from thinking?

B. Think, and by thinking you will learn how to think to some purpose.

C. A boy named James Watt sat quietly by the fireside, watching the lid of the tea kettle as it moved up and down.

D. And do you know how to think?

E. When you see a steamboat, a steam mill, remember that it would never have been built of it had not been for the hard thinking of someone.

F. He began to think, trying to find out why the apple fell.

G. He was a famous physicist and good at thinking.

 

查看答案
试题属性

Copyright @ 2008-2019 满分5 学习网 ManFen5.COM. All Rights Reserved.